Press "Enter" to skip to content

“4 de juliol” Congressistes republicans i demòcrates condemnen l’actitud del president Donald Trump

El 4 de juliol és un dia assenyalat en el calendari nord-americà. Sense vinculacions religioses ni ideològiques, el dia de la independència és celebrat per tots els americans, independentment del bagatge cultural, social o econòmic que tinguin. Però aquest 241è aniversari té lloc en un context polític convuls pels atacs constants de Donald Trump a la llibertat de premsa. Atacs que, de vegades, acaben en insults.

El juliol del 1776, els promotors de la Declaració d’independència –entre els quals John Adams, Thomas Jefferson i Benjamin Franklin– van presentar el text davant el congrés nord-americà a Filadèlfia, que esdevingué la primera capital del país abans que el centre d’interès polític i diplomàtic es desplacés a Washington. Poc es pensaven els congressistes que 241 anys després la llibertat d’expressió d’aquell poble pogués ser la diana d’atacs presidencials constants.

Les agressions a la premsa ja van ser notícia durant la llarga i intensa campanya presidencial. Donald Trump, candidat republicà nominat, no desaprofitava cap ocasió per malparlar dels mitjans que eren crítics amb la seva gestió. I l’endemà de ser investit president, el 21 de gener, el màxim mandatari del país va dir que estava ‘en guerra’ amb els mitjans i va afegir que eren ‘els éssers humans més deshonests del planeta’. Encara va anar més enllà i va declarar que els mitjans eren ‘l’enemic del poble’.

Aquests últims mesos, les ofensives a la premsa i als periodistes han passat a formar part de la rutina del president dels Estats Units. La setmana passada, Trump va tornar a recórrer a Twitter per atacar Mika Brzezinski, una presentadora consolidada del programa matinal ‘Morning Show’ de la cadena d’inclinació demòcrata MSNBC, molt crítica amb la política i l’actitud del president. Trump va dir que la periodista era ‘boja’ i que tenia un coeficient intel·lectual baix. I va afegir encara que quan ella i la seva parella, Joe Scarborough, l’havien anat a veure al seu camp de golf de Florida, a la presentadora li sagnava la cara després d’haver-se fet una operació de cirurgia estètica.

Abans-d’ahir, el president nord-americà va publicar un vídeo antic a Twitter en què es veu com colpeja durament un altre home en un espectacle de lluita lliure. Les imatges originals havien estat modificades i la cara de l’home es veia tapada amb el logotip de la CNN. El vídeo va acompanyat de l’etiqueta ‘notícies falses’.

 

Related Post

x Close

Segueix