Press "Enter" to skip to content

L’FMI ​​alerta de la “preocupant” dependència de la banca espanyola de la liquiditat del BCE

Cinc anys després d’assenyalar el forat de Bankia, l’FMI ha tornat a examinar a la banca espanyola. El resultat és que alerta de la seva excessiva dependència de la liquiditat del BCE, la elevada exposició al deute públic i la baixa rendibilitat. Segons l’opinió del Fons, la retirada de les injeccions del Eurobanc podria augmentar els costos de finançament de les entitats. A més, adverteix que els bancs necessiten uns 22.000 milions per millorar la qualitat del capital, segons el test tancat a desembre de 2016 que inclou al Popular.

L’FMI adverteix de la persistència de riscos en el sistema financer. Algunes institucions segueixen sent “vulnerables”, conclou, amb unes crítiques sobre el sistema que no són noves.

L’anàlisi de la institució posa èmfasi en l’elevada dependència que tenen els bancs espanyols de la liquiditat del BCE. Un 6% del seu finançament procedeix del Eurobanc, recorda. En una sola entitat, que no cita, aquesta xifra puja al 17% al tancament del 2016, l’FMI té dubtes sobre la capacitat dels bancs per aconseguir finançament en un context de tensions en els mercats.

Segons el Fons, la banca va aprofitar les injeccions del BCE per millorar la seva rendibilitat comprant bons del Govern. És el que en l’argot es coneix com carry trade: prendre prestat al 0% per adquirir títols que rendien fins a un 3%. Tot i que el FMI assenyala que aquestes operacions ara s’han reduït, sosté que “en aquest context la substitució de finançament del BCE per la del mercat majorista [sempre més cara] seria perjudicial per a l’estabilitat dels bancs espanyols”. L’organisme fins i tot afegeix que “podrien patir tensions de liquiditat si el BCE comença a retallar el subministrament”.

D’altra banda, les exposicions de la banca al deute públic podrien conduir a pèrdues, subratlla l’informe. El motiu: les carteres de bons perdran valor a mesura que pugin els tipus. Segons el Fons, les carteres de deute públic espanyola suposen un taló d’Aquil·les fins i tot en l’escenari econòmic previst més probable. Així, commina a les autoritats a fer un seguiment estret d’aquest problema.

L’FMI ​​també destaca que les 14 entitats més importants (incloent al Popular) depenen amb excés dels instruments de capital de menor qualitat com els fons de comerç i els crèdits fiscals diferits (deduccions d’impostos futures per pèrdues del passat). Aquests números vermells procedeixen dels mals anys de la crisi i la seva desgravació es pot apuntar com a part del seu capital regulatori. Segons els càlculs de l’organisme, els bancs espanyols hauran d’elevar a 160 punts bàsics el seu capital regulatori per complir amb la nova legislació que entrarà en vigor el 2019, anomenada CRD IV en el sector, que exigeix ​​reemplaçar aquests instruments de pitjor qualitat per altres amb major capacitat per absorbir pèrdues. Això suposa augmentar el seu capital al voltant d’un 10%, és a dir, uns 22.000 milions, segons expliquen fonts financeres. Després absorbir BMN, Bankia té un alt volum de crèdits fiscals.

El test d’estrès realitzat analitza els bancs sobre tres escenaris: normalitat econòmica, estancament i dura recessió. En una situació de dura crisi, “diversos bancs” es van mostrar incapaços de complir amb el requisit de capital mínim i “uns pocs” van suspendre les exigències de capital de més qualitat. La nota conclou que els resultats van ser “dispars”.

Comentaris

Be First to Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.